Ddet går att starta på samtliga vindriktningar.
Martin Björk gäst dj på nattklubben Nightwing
Martin Björk på TOTT ÅRE! Ja vad säger man efter en bra kväll på “Stan”. Kanon exempelvis, vi var på TOTT där det var bra med folk och Martin Björk huserade bakom DJ bordet.YES!

Lördagen började som vanligt med stadig frukost på Holiday Club medan snöflingorna dansade ner från himlen. Vi funderade på om det verkligen skulle gå att åka några skidor idag, som för övrigt är vår sista dag för den här gången. Men i fjällen ändrar sig vädret (den här gången till det bättre) ganska snabbt. Så efter någon timme såg det klart mer hoppfullare ut. Vi drog på oss skidutrustningen och kämpade oss upp till Bergbanan igen. Idag möttes vi av en leende Anna som berättade att hon har planer på att bli journalist och söka in i höst. Bra idé tyckte vi  naturligtvis. Förresten tack för en trevlig åktur -:)

Åre Bergbana
Anna sköter Bergbanan i Åre med ett leende

Med ca 100 nedfarter och 42 liftar väntande på oss inom Åres skidsystem skulle väl även denna underbara dag kunna njutas fullt ut i backarna. Läste någonstans att man kan åka skidor på 1274 meter över havet, antar att det var så högt vi var första dagen när vi åkte vilse och blev lite knäsvaga. Längsta nedfart är 6,5 kilometer lång och den maximala fallhöjden 890 meter. Börjar redan få ont i knäna…

I Åre finns något för alla.

WM 6:an hägrar….

Åre liftar

VM6:an är en kopplingsbar sexstolslift i Åre skidområde. Liften tillverkades av Leitner Ropeways 2002, och vid byggnationen användes världens största helikopter Mil Mi-26. I samband med bygget skedde här den första storinvesteringen inför Alpina VM 2007., så nu vet ni det.

 

SKÄRMFLYGNING I ÅRE
Skärmflygare på väg upp på i liftarna

Skärmflygning är populärt i Åre och vi träffade några som på sin fritid själva flög men även hjälpte andra nybörjare. På jobbet kan man hitta dessa killar på en mäklarbyrå, en är tekniker och en är bara pappaledig. De skulle köra tandemhopp. Så vi hängde med och såg hur de bar sig åt och träffade flera på fjället högst upp ca 300 meter från kabinbanan.Skärmflygarna tar sig högst upp på Åreskutan som är ett fjäll i inom Åre kommun i västra Jämtland. Fjället reser sig 1 420 meter över havet.
Normalt tar man sig enkelt upp med Kabinbanan, men den har stått stilla ett par veckor pga reparationsarbeten. Så idag var det Gondolen, eller VM-Gondolen som den också kallas som gällde.

Åre är den perfekta platsen för skärmflyg och är Sveriges centrum för skärmflygare.
Åre är den perfekta platsen för skärmflyg och är Sveriges centrum för skärmflygare.

Med spänning och adrenalinet pumpande inför att se hoppen drar vi oss mot avsatsen för de modiga!

Laddad inför att bevaka avstampen

Daniel höll på att testa sin utrustning så att allt fungerade som det ska. Att säkerheten är hög här går inte att ta miste på.

Flygningen på Åreskutan är väl organiserad.

Flygningen på Åreskutan är häftigt att beskåda. De har en officiell landningplats som heter Draklanda sedan 1985.
Idag finns 8 olika startplatser för olika vindriktningar. Man når dem via Kabinbanan och VM 8:an som är de
två mest använda liftarna för skärmflygare. Startplatser på Åreskutan

Ddet går att starta på samtliga vindriktningar.
Det går att starta på samtliga vindriktningar.

Sveriges bästa skidbackar finns i Åre

Fler vill flyga från snörika fjällen i ÅRE
Fler ansluter sig

 

Snart dags att lyfta med skärmflygning
Snart tid att lyfta med skärmen

 

Flygdax utan skidor i årefjället
Dags att ta steget och flyga över det vackra fjället tjohoo!

 

Till slut efter att alla tränat och testat sin utrustning bär det iväg. En efter en hoppar ut som för oss ovana ser ut som dom hoppar rakt ut i intet. Men sen dyker de upp svävande över klippkanten med benen indragna i “säcken” eller om man kanske kan kalla den kokong. Snabbt stiger de mot skyn, en otroligt vacker syn. Allt är tyst, vinden brusar och biter i våra kinder men känner oss lyckligt lottade att få uppleva något så  häftigt som att se vad dessa äventyrare gör.

Vill Du varar med om  tandemflyg så kan man göra det året runt
Två skärmflygare som glider högt i luften ovanför fjälltopparna, vackrare utsikt får man leta efter

Efter detta har vi hunnit bli rejält hungriga och glider bort till vår favorit Hummelstugan. Jag beställer in en Chevre chaud á 155kr och frågar om den är så där som den kan vara i Frankrike, o javisst självklart säger servitrisen och passar på att rätta mitt uttal “shävre utan e på slutet”, tack för det-:). Salladen var fantastiskt god med honung, hembakat bröd och äkta chevre. Gulaschsoppan a 135kr var också helt godkänd. Vi sköljer ner kalaset med var sina Carlsbergs Export i dom rätta glasen. YES det är gott att leva!

Hummelstugan med lunch

 

Jag ska till sist tipsa om ett event som Du inte bör missa här i Åre. Ett av de häftigaste som äger rum i mars är Jon Olsson Invitational & Alpine Challenge 5-6 april. Under påsken i Åre kommer åkare från den internationella skideliten i Jon Olsson Inviational i Åre och Alpine Challenge. Datumet är satt till den 5-6 april och är Du på plats vill Du definitivt inte missa att se 30 av världens bästa skidåkare tävlandes om vem som kan göra det bästa big air hoppet och 16 av världens bästa alpina åkare som kör i parallellslalomtävlingen. LÄS MER>>

Jon Olsson Invitational och  Alpine Challenge

Så var då den här resan slut för mig och dags att packa ihop och flyga hem. Tack Åre för fina dagar, vi kommer tillbaka snart igen-:) /Mikael

Vill Du veta mer om ÅRE och vad som är på gång, boka rum, lägenhet, stuga eller skidpass så är vårt tips att gå in på SkiStars hemsida där hittar Du det mesta.  Blev Du nyfiken på skärmflygning kan Du läsa mer på Skysports hemsida här>>

Runt 100 nedfarter och 42 liftar väntar på dig i Åres skidsystem