Herräng Dance Camp, beginning  the worlds leading African American tradition focused dance camp

Vi gjorde nerslag i lilla Herräng i helgen. Herräng är en tätort i Häverö socken, Norrtälje kommun i Stockholms län, belägen cirka 52 km norr om Norrtälje och med endast 422 (!?) invånare under året. Dock så har det sedan 1982 varje år fyllts på med klart fler varje sommar under fem (5) heta sommarveckor. Det kommer folk från alla delar av världens hörn och umgås.

Det på grund av den unika Herräng Dance Camp eller “HERRENG” som jänkarna säger.. med rötterna i Lindy Hop, Swing eran, Harlem och New York bygger man en gemenskap för deltagarna att njuta av dans, musik och underhållning i en välkomnande miljö där precis vad som helst kan hända. I denna unika värld hamnade vi, man möts av idel vänliga ansikten och en skön loj stämning från alla. Det är som att stiga in i en vacker film gjord av Colin Nutley. En av Herrängs Dance Camps alla byggstenar är att ha en vänlig och respektfull gemenskap där alla integrerar och inspirerar varandra till kreativitet och delaktighet. Eller som arrangörerna själva säger: “Vi minns och vårdar Frankie Manning och hans ord: Om hela världen gjorde Lindy Hop, skulle det inte finnas några krig.”

herrängdancecamp_tältherrängdancecamp_noparking

Herräng Dance Camp, var i begynnelsen tänkt som en vecka varje år. Det var bland annat några medlemmar av Stockholmsbaserade svenska Swing Society som hade kommit i kontakt med amerikanska swing dansläraren mister John Clancy från New York, och fattade beslutet att bjuda in honom till Sverige. Ursprungligen var lägret tänkt att hållas i Stockholm, men några av arrangörerna trodde att det skulle vara en bättre idé att hitta en mer isolerad plats någon annanstans men samtidigt inte alltför långt bort från huvudstaden. Valet blev Herräng, en sömnig håla i utkanten av ingenstans men fortfarande ganska lätt att nå med bil eller kollektivtrafik. När lägret öppnade sina dörrar för första gången den 1 augusti 1982, hade cirka 25 dansare anmält sig för att delta i vad som skulle bli den framtida Herräng Dance Camp.

smakarmer1herräng_dance_camp_lunch
Ett av alla ställen att äta lunch eller middag var hos grabbarna William & Matti, två drivna entrepenörer som äger “Mat i farten”som under helgen hade hjälp av Lizette. De serverar fantastiskt god räksallad till gosaker som vällagad Swedish Moose burger! Väl värt ett stopp i Herräng bara det.

smakamer3 smakamer2

1983 var det nästan 100 jitterbug dansare från olika klubbar runt om i Sverige som dök upp och deltog. 1989 bjöd man in legendariska Savoy dansaren Frank Manning. Och nu började det hända saker. I början var det bara en plats där dansarna var intresserade av jitterbug och samlades för att ha ett par timmars dansträning per dag i kombination med lite allmän fysisk träning och några timmars solande på stranden. Alla dansare / instruktörer bodde i Folkets Hus (huvudbyggnaden) eller i fritidsgården. Herräng Dance Camp täcker sedan många år hela året runt rent administrativt och är ett heltidsjobb för åtminstone tre eller fyra personer.

FullSizeRender
Trevligt boende under helgen-:)

 

herräng 

Det här kan bli något stort säger vi, men frågan är om man vill det egentligen? Vi kan bara rekommendera dig att åka dit och hänga några dagar. Prova att bo i ett av eventälten för några hundralappar per natt tillsammanas med likasinnande. Eller bo lyxigt med sjöutsikt i något av de hus som hyrs ut av de lokalt boende i området. I år håller man på till och med 1 augusti. Allt om detta event hittar du här>>

Lämna ett svar