När åre är som vackarst och bäst-under julveckan-ÅRE

Vill man njuta av julveckan i Sverige ska man bege sig till Åre. Varje år vecka 52 beger sig 10 tusentals till skidorten nr 1 i Sverige. Här finns det mesta av vad man söker och för alla målgrupper. Både familj, singlar och par. Inför 2014 kan Åre stoltsera med 3 nya liftar som ska göra det ännu roligare att ta sig runt på fjället. Man binder ihop Åre med Björnen och sedermera Copperhill, designhotellet på toppen av ett av fjällen. Åre julveckan 2013 024 Backarna i Åre är riktigt bra och trots att snön inte riktigt lagt sig ordentligt och vissa partier har tunn täckning beroende på det varma vädret så går det fint att åka skidor. Blickar vi tillbaka kan vi se att på  90-talet var Åre en ganska mysig liten lugn ort som erbjöd det där lilla extra andra orter saknade och det har man lyckats med även 2013. Trots att antal bäddar ökat dramatiskt och bostadsrätterna byggts till i mängder så känns det lika mysigt på nåt sätt. Hit reser man för att åka skidor, äta fjällmat eller något från från de trendiga köken, sjunga sig hes och prata puder på afterskin. Och visst ser man här kändisar som Zlatan på Copperhill eller kändiskocken Markus Aujalay från Sveriges Mästerkock i backarna med sitt skidgäng. Hans Fahlén från TV4 kunde vi se hängades i nya baren på Wersens på Åre Torg. Nya baren som bara varit öppet någon vecka tycker vi är en riktigt fullträff. För känner man inte för att äta en hel middag i lite finare miljö så ger nya baren en mer avslappnat häng som vi blev förtjusta i direkt när vi klev in. Vi blev helt enkelt tvugna att gå dit flera kvällar i rad. Här tar man sig en öl, en pizza och bara har det nice.

Wersens nya bar på Åre Torg
Häng i Werséns nya bar på Åre Torg -En fullträff!

Visst har Åre hämtat influenser främst från Amerika och  Alperna med tar man sig till byn så här års vill man kunna äta god mat, gå på nöjen eller events  och bo riktigt bra.

Åre julveckan och åre torg och audi 036

ÅRE TORG, Numera har kedjor  som Intersport och Stadium etablerat sig på Åre Torg och Åre Station och gör att priserna hålls på mer modesta nivåer när det gäller skidkläder. Vill man dock ha professionella åsikter så är rådet att besöka Hanson eller Åre Skidsport som vet de vad de talar om med personlig service. På Åre Skidsport som för övrigt funnits i sextio år (!) har man arbetat med vad man  kan bäst – alpin utförsåkning!. Här kan man lugnt sitta ner och bli omhändertagen, få foten mätt och så anpassas sula till dina pjäxor. Ingen risk att man lämnar butiken utan rätt  skidutrustning.

ÅRE SKIDSPORT
Åre Skidsport, här hittade vi grymma hjälmar för backen!

Här  köper man sina skidor och pjäxor och skidkläder.

Åre Skidsport kan skidor-Du hittar dem på Åre Torg
Varför inte komplettera din Peak uniform med det senaste och bästa i skidjäxor för 5000 kr

På Skistars shoppar kan du utöver köpa liftkort även få hyra skidor och kompletterande skidutrustning. De ligger både på Åretorget och bekvämt i Holiday Club. Likså kan man hitta dem uppe i backen redo att hjälpa till. Riktigt bra då när man redan är backen att få prata skidor och rätt utrustning. Skistar hittade vi vid toppen av WM 8:an Åre  Skidorten nr1, Som skidort håller Åre hög klass och har man bara tur med snön och vädret så kan inget gå fel.  Liftkapaciteten har ökats med tre nya stolliftar för säsongen, de nya liftarna ökar kapaciteten i systemet med runt 5 000 personer vilket gör att den ljuva skidåkningen nedan trädgränsen blir ännu bättre. Liftarna som öppnat heter Tegeliften Fjällgårdsexpressen och Sadelexpressen. Den först nämnda liften har en ängd på 1 100 meter, fallhöjd 275 meter. Kapaciteten blir 2 400 personer i timmen. Tegeliften ersätter bygellift som finns idag i Tegefjäll. Satsningen som resplaneraren erfar är för att förbättra och öka potentialen inom Duvedsområdet.  Liften nr 2 är som är ny heter alltså Fjällgårdsexpressen som är en sexstolslift som snabbt kommer att transportera skidåkare från Fjällgården upp mot Sadeln med en kapacitet på 2 400 personer i timmen. Längd 1 200 meter, fallhöjd 270 meter. Idag finns ingen lift på denna plats. Tottliften kommer att finnas kvar i nuvarande sträckning. Och så till sist nya lift nr 3 som är Sadelexpressen det också en sexstolslift som tar gästerna från Högåsliftens dalstation i Björnen till toppen på Sadelliften med en kapacitet på 2 800 personer i timmen. Längd 1 600 meter, fallhöjd 302 meter. I samband med detta kommer den befintliga Sadelliften att plockas ned för att möjliggöra fler nedfarter samt breddning av de befintliga nedfarterna Skistar beskriver satsningen som på Fjällgårdsexpressen och Sadelexpressen att det “-är viktiga delar i utvecklingen av Björnenområdet och länkar smidigt ihop familjefavoriten Björnen med centrala Åres system. Genom detta stärks ett redan nu attraktivt skidområde.”

Populäraste liftarna i ÅRE, När vi själva har åkt runt i liftsystemet denna vecka och prövat de flesta fina backarna kan vi se att populärast just denna vecka när reseplaneraren är på besök är VM8 och VM6:an  som har de längsta köerna. I Åre är de flesta skidbackarna bra och några backar är riktiga guldkorn som erbjuder en bredd som ingen annan skidort. Vilka de är överlåter vi dig att hitta. Liftarna tar dig dit ialla fall……

Reseplaneraren rekommenderar. Åker ni till Åre för att fira jul så missa inte Fjällgårdens julsupé.

Julafton hade vi förmånen att fira på Fjällgården som ligger i backen strax ovan för byn. Julsupé kl 17.30 stod det  på hemsidan och det lät klart mer intressant än vanligt julbord. Den mysiga bergbanan tar oss upp i backen på 1o minuter, väl frame har man tänt marschaller och snön ligger vit och fin utanför det vackra hotelletbyggnaden. Vi kliver in och möts direkt av hemtrevlig stämning. Vi börjar med glögg i Storstugan med tillhörande mingel. Fortfarande sitter familjer från hotellet med sina barn och vänder och vrider på sina nya julklappar, spelar spel eller bara småpratar i grupper efter Kalle Ankan medan vi övriga dricker glögg och bara myser , kollar på granen och resten av hotellet. Vi får ett bord i den trevliga restaurangen bland andra par. Ett från Jönköping visar det sig som bor på Fjällgården. Efter en trevande start blir vi riktigt goa vänner under kvällen. Julsupén början med förtallrik besående av lax, sill, knäckbröd med en tjock skiva av den bästa västerbottenosten. Till det öl naturligtvis .Varmrätten visade sig vara en hit, en riktigt vällagad buffé av det bästa i julmat. Medan kockarna bär ut maten ställde vi oss i kön. Här fanns äkta prinskorv, hemlagade köttbulllar, revbenspjäll, Jansons frestelse osv. Allt snyggt och aptitligt upplagt och gott. Till det drack vi det rekommenderade rödvinet. Efterätten intogs där afterskin brukar vara, bestående av knäck, ris ala malta, choklad och andra gosaker. Allt i toppklass och till riktigt bra service. Efter midagen blev uppbjudna på rummet av bordgrannarna som bjöd på whiskey och prat om det mesta här i världen,men mest skidåkning… I den sena kvällen var det plötsligt dags för hemfärd.  Skjuts hem fick vi av Fjällgårdens receptionist som hade ta tag i saken då det var lönlöst att få tag i någon Taxi så här sent. Tack och bock för en riktigt fin kväll med utmärkt service och mat. Vi ger Fjällgården 5 R (Reseplanerare) av 5 möjliga!

Glögg och mingel på Fjällgården
Glögg och mingel på Fjällgården
Kockarna lagar riktigt god julmat med känsla
Kockarna lagar riktigt god julmat med känsla
Hemtrevligt vid granen på Fjällgården
Hemtrevligt vid granen på Fjällgården

Julsupe börjar med förätt med  stil

Vin ellel bubbel till julmaten?
Vin ellel bubbel till julmaten?
Fjällgården bjöd på stilenlig hemkörning på kvällen. Vilken toppservice-:)
Fjällgårdens egna taxi,  bjöd på stilenlig hemkörning på kvällen. Vilken toppservice-:)

 Varför inte en SPA behandling i när ni ändå är i ÅRE!

I slutet av veckan kände vi att vi behövde ta ta hand om våra trötta kroppar och där musklerna började säga ifrån. Vi bokade en Spa treatment med helkroppspeeling, en av årets nyheter som heter Holiday De Lux på Holiday Club.

Läs mer om detta sköna spa-reportage i vår nästa blogginlägg om julveckan här på reseplaneraren>>>

 

Lämna ett svar