SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGEN (SRF) bildades 1937 och företräder i dag drygt 85 procent av landets resebyråer räknat i omsättning samt närmare hälften av de svenska researrangörerna (med undantag av de stora charterarrangörerna). SRF har 230 medlemsföretag med närmare 400 försäljningsställen. Då föreningen ska företräda sina medlemmar har man nu agrerat skarpt när det gäller vem som ska stå för kostnaden mot kunder vid en eventuell konkurs hos exempelvis ett flybolag vid köp av en resa.

Resebyråerna har tröttnat på att banker tar ut hela kostnaden dvs risken på transaktionen mellan kund och flygbolaget om flygbolaget gör konkurs. Enligt vad reseplaneraren erfar har nu SEB börjat kräva säkerheter och det har får resebyråerna att rasa.

Varför då?
Resebyråer som ställer ut flygbiljetter har hamnat i kläm mellan flygbolag och banker och är de som får bära det tyngsta lasset, när flygbolag går i konkurs. De senaste årens många flygbolagskonkurser har drabbat svenska resebyråer mycket hårt. Bara under 2012 förlorade resebyråerna mellan 40 och 50 miljoner kronor som en följd av konkurserna i Spanair, Malev, Cimber-Sterling och Skyways, allt enligt SRF.

Hur går det till egentligen?
När en resebyrå ställer ut en flygbiljett för en kunds räkning och tar betalt med kontokort, vilket är det allra vanligaste betalningssättet, tar resebyrån på sig en stor risk. Om flygbolaget som biljetten avser går i konkurs, har kunden rätt enligt konsumentkreditlagen att vända sig till banken och begära att få tillbaka pengarna som han/hon betalt för biljetten. Banken som är den egentliga kreditgivaren gör det dock lätt för sig genom att debitera resebyråns konto. Resebyrån som bara agerar som agent för flygbolaget och som redan förmedlat betalningen för biljettpriset till flygbolaget, står där alltså som Svarte Petter.

Ytterligare pålagor
Inte nog med att resebyråerna bär en stor del av risken för flygbolagskonkurserna och dessutom får betala för att förmedla kundens betalning till flygbolaget, nu begär även en av bankerna att resebyråer som tar emot kortbetalningar ska ställa omfattande säkerheter till banken.

Läs hela brevet som SRF skrivit till regeringen här

källa:Svenska Resebyråföreningen samt di.se

Lämna ett svar