Att ta med sig mobilen utomlands är en självklarhet för de flesta – men det kan bli dyr historia. En ny undersökning genomförd av flygjämförelsesajten Skyscanner visar att 38 procent, mer än var tredje semesterfirare, någon gång har åkt på en oväntad hög mobilräkning när de kommit hem från semestern. Sju procent har mötts av en mobilräkning på mer än 2 500 kronor vid hemkomsten. Bakom de höga räkningarna står framför allt data-roaming.

Största boven i dramat är enligt kartläggningen användning av data-roaming. 86 procent av de svarande anger att de använt internet i mobilen upp till 30 minuter per dag. Fem procent har varit inne på internet i över en timme.

Allt fler vill kunna hålla kontakt med nära och kära när de är bortresta. Vissa använder sig av sociala medier, andra vill ringa och skicka sms. Internettjänster såsom Skype och Viber är visserligen gratis att ringa med, men man måste fortfarande betala för internetkostnaden.

Glädjande nyheter finns dock för mobilberoende semesterfirande. Just nu genomförs nya prisförändringar för data-roaming inom EU. Det tidigare priset på data-roaming sänks från drygt 7 kronor per megabite till 4 kronor. Även kostnaden för att skicka sms och ta emot telefonsamtal sänks.

källa:Skyscanner

Lämna ett svar