Skidliftsystemet i är bra

Vi reste till en av norra Europas alpina skidområden nämligen Sälen för att ro hem ett skidreportage om skidortens nya trender,  skriva om nya spännande upplevelser, hitta ett gömt hotell som just öppnat, helt enkelt göra ett resereportage med fart och afterski häng och midjedjup pudersnö.

Om du inte vill vara i backen hela dagarna så finns det mycket annat att göra

Trollskogen i sälen

Men efter ett par dagar här har vi upptäckt att Sälen har så mycket annat än detta. Pjäxfika, glada familjer som åker i Trollskogen, som grillar korv och hamburgare i backen i mysiga iordningställda grillplatser, nästan för gulligt för att vara sant. Man kan se att SkiStar har satsat på att få hit familjer eftersom det finns gott om många barn- & äventyrsområden som just Trollskogen som även vi (!?) tycker är rätt häftigt. Här kan man sitta  och mumsa på nygjorda våfflor i vårsolen och höra någon av de många sagofigurerna tjoa i skogen eller berätta historier. Att backarna är anpassade för den vanliga skidåkaren såväl som för den mer erfarna som gillar skidåkning gör Sälen till en familjefavorit. Mycket barnfamiljer vart man än kan se.

Pjäxfika i Hundfjället

Efter ett par timmars åk på trötta ben med stundom snudd på obefintliga Iiftköer så här års och en sol som bara skiner och
gassar från en blå himmel känns det skönt att landa på toppen det vill säga på Toppstugan Lyktan på Hundfjället.

Sälen Topstugan lyktan

Varje år samlas också killgänget från Skövde för att hänga, ta några öl och umgås på dan och på afterskin.

Njöt av skidåkningen i Sälen
Anders och Oscar från Skövde var här med kompisar som vanligt varje år och njöt av skidåkningen och sol!

Mezzo blev snabbt en av våra favoriter. Här prövade vi den ugnsbakade pizzan i baren som var fantastiskt god.  Liksom restaurangen en annan kväll och då ryggbiffen med hemgjord bearniese och perfekta pommes. Här kunde man se att här gillade verkligen familjer att äta  vällagad mat till facila priser. Boka i god tid, det fick till och med vi göra….

Mezzo bjöd på irish coffe
Linda på Mezzo serverade oss sköna drinkar

En av dagarna provade vi på att köra snökskoter då vi vill testa en del av de 40 mil pistade skoterleder som finns i Sälen! Här hittade vi stora myrar att surfa på. En härlig upplevelse.  Ett återkommande event som vi gärna delar med oss av till dig är datumen 22-24 mars, för då är det nämligen  snöskoter eventet Snowrider weekend i Sälen . Där man kan träffa nya vänner som också gillar att åka snöskoter.

Intressant att notera är att Sälenfjällen är norra Europas största alpina skidområde med fina alpina resmål som Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Man kan åka skidor på dagarna och kvällar när det bjuds på kvällsskidåkning i de 116 nedfarter som finns och ta sig upp i backarna igen med de 86 (!)  liftar som står till förfogande, ett enormt välutvecklat liftsystem således. En av våra favoriter är Tandådalen och Hundfjället med Toppstugan som alltid har bra med folk och god gulaschsoppa att värma sig med.

Skidliftsystemet i sälen är bra

Med Sälen*Passet eller som man kallar det SkiPass upptäckte vi att man åka på samtliga anläggningar om man vill och skidbussen som är gratis tar oss runt i hela området, riktigt smidigt tyckte vi. En av dagarna när det var lite sämre väder passade vi på att testa detta med att “gratis åka” till Lindvallen och området som heter Experium för att gå på spabehandling (kan rekommenderas) och äta lunch framför öppna spisen på en av de restauranger som finns här.

Experium är en unik upplevelsevärld i Lindvallen. Här kan du bada i ett av Nordens häftigaste äventyrsbad, surfa inomhus, uppleva 3D-bio, bowla, äta gott, shoppa och njuta av spabehandlingar.
Experium är en unik upplevelsevärld i Lindvallen. Här kan du bada i ett av Nordens häftigaste äventyrsbad, surfa inomhus, uppleva 3D-bio, bowla, äta gott, shoppa och njuta av spabehandlingar.

 

 

Bowling på Experium i Sälen/Lindvallen
Vilka skor ska man välja?

 

Besök Experium
Tror jag tar storlek 47….

Sälen bowlingklot

Anders Nilsson kock bjöd på underbart god parma pizza-:) På Experium
Anders Nilsson, kock bjöd på underbart god parma pizza På Experium

Några av våra favoritställen:

Mezzo i Tandådalen: God mat och riktigt trevlig personal

Toppstugan Lyktan Hundfjället: Fonduekväll vuxen 525:-inkl.skoterslädtur satt inte fel-:)

Olarsgården Hotell & Restaurang: En tradition som är värd att prova är Afternoon Tea med hembakade kakor, scones med sylt och grädde. En perfekt avslutning på en njutningsfull dag i fjällen.

Harrys Pub & Restaurang: Harrys är beläget på Hotel Bügelhof vid Sälfjällstorget i hjärtat av Sälen

 

Rymde hemifrån för att fira sin fyrtioårsdag i fjällen
Magnus och Niklas hade rymt hemifrån för att fira Niklas fyrtioårsdag i Sälen, GRATTIS säger vi!!

 Volvo XC Camp

Volvo XC 70
Volvo var på plats i Sälen. Föräldrar har möjlighet att grilla och barnen kan provköra minivolvos…

På Volvo XC Camp bjuder man på:
-Varm blåbärssoppa måndag-lördag
-Frödinge ostkaka på fredagar
-Utlåning av vinterns coolaste åk, Snowbikes!
-Åkband för de minsta, till toppen av Volvobacken

VOLVO XC CAMP

 

Provkör på XC Camp
Linus testkörde minivolvo på Volvo XC Camp. Brum brummmm……

 

Afterski i sälen
Grymt tryck på afterskin på Wärdshuset

Här får Du fler tips från Reseplaneraren vad som kan vara bra att veta om Sälen när Du är där eller planerar din resa:

Sälen 360 – din guide i Sälen.   Informationskanal till alla skidåkare, där du kan läsa vad som finns att göra.
Finns även i MySkiStar app, skistar.com eller som broschyr. http://www.salen360.com/

MySkiStar. En tjänst där Du kan registrera sig, skapa utmaningar mellan inom familjen och få tillgång till din åkstatistik, utmaningar och pins. http://www.skistar.com/myskistar/

Varm choklad & Pjäxfika. Ett koncept som SkiStar tagit fram tillsammans med restaurangägarna i syfte att Sälen som skiddestination ska kunna erbjuda prisvärd fika för alla barnfamiljer. 10 kr kostar en kopp varm choklad för alla barn upp till 15 år och Pjäxfika för 20 kr för alla med pjäxor på. http://www.salen360.com/Artiklar/Varm-choklad–Pjaxfika/

Skid & Badbussen. En nyhet för i år är att man som gäst kan åka gratis buss över fjället på bara max 30 minuter. Tanken är att erbjuda gästerna möjligheten att kunna ta sig mellan SkiStars skidområden på ett enkelt och snabbt sätt. Även till Experium som erbjuder möjligheter att bada, bowla, spa, äta gott etc. http://www.salen360.com/A/Skid–Badbussen/Skid–Badbussen-Express/

Experience. En nyhet i Sälen är lanseringen av upplevelsekonceptet SkiStar Experience. Konceptet bygger på att ge utförsåkaren ett mervärde i form av kunskap, spänning och härliga upplevelser som kryddar skidåkningen. I Sälen blir fokus upplevelser för barn och familjer. De familjeanpassade aktiviteterna består bland annat av möjligheten att vara först i backen genom att delta i Manchestermorgon. Guidade off pist-turer, skogskidåkning för barn och Ski & Surf där skidåkningen kombineras med ett besök på äventyrsbadet Experium. http://www.skistar.com/sv/Salen/Skidskola/SkiStar-Experience1/

Barnens Sälen I Valles Värld i Lindvallen och Högfjället och i Vintras Värld i Tandådalen och Hundfjället är allt kul på snö samlat för barn. Skådespel, aktiviteter, tematiserade platser, utmaningar på snö ska inspirera alla barn till att utvecklas och utmanas i skidbacken.

Valle och Vintras webbsida – NYHET! Valle och Vintras Värld hittar du inte bara i skidbacken utan även på webben. Kartor, spel, ringsignal och annat kul finns. Tips även för alla föräldrar till en bekvämare skidsemester. http://www.skistar.com/sv/Salen/Skidakning/Barnens-Salen/

Stjärnjakten. I Valles och Vintras Värld finns Stjärnjakten. Delta genom att samla stämplar från ca 30 spännande utmaningar på snö (Valle och Vintra har ca 15 st var) som alla är samlade i Valles och Vintras karta. Besök så många som möjligt i skidområdet och var med i en utlottning av fina priser

Valles Värld i Lindvallen – Högfjället

Valletorget: Här bor Valle och hans vänner och det finns massor att upptäcka i stugorna på torget. Vad sägs om tidsmaskin, postkontor, gruva eller en kiosk där nästan allt kostar tio kronor? Varje dag bjuds det på skådespel den lilla scenen. Valle får i år dessutom en alldeles egen pistmaskin och en selftimerbana.

Vallebacken – NYHET! Vallebacken tar dig direkt från toppen till Valletorget men här blir skidåkningen extra rolig med gladiatorbanor, hopp, velodromkurvor och skogsskidåkning.

Valles ShowValles Show är Valles egna teaterföreställning som han uppträder med flera gånger i veckan på de olika scenerna i Valles Värld.

Vintras Värld Tandådalen – Hundfjället

Trollskogen är 1,5 km skogsåkning där träd och trätroll bokstavligen fått liv. I Trollskogen möter du Vintra och de andra trollen. Upplev även Trollskogen när mörkret faller på. Den nya stämningsfulla äventyrsbelysningen gör Trollskogen extra häftig.

Vintras Railpark – NYHET! – är en mindre railpark med upplevelsebelysning som gör parken extra spännande även när mörkret faller på.

Vintras Skidland – NYHET! Vintras skidland är som ett helt eget litet äventyr på snö. Med hopp, boxar, gladiatiorbanor lär sig barnen att utveckla sin skidåkning på ett kul sätt.

Trollens Snölekland Trollens snölekland är ett lekland på snö för alla barn som vill leka med eller utan skidor. Här kan du lämna ditt barn tryggt till personalen från skidskolan. En timme per tillfälle. Från 3 år.

Barnpassning finns även för sovande barn i vagn. När barnet vaknar kontaktar personalen föräldrarna.

Linda i Bageriet serverade ugnsvarma kanelbullar
Linda i Bageriet serverade ugnsvarma kanelbullar