Svenskar reser helst på egen hand i sommar

– 38 procent vill upptäcka flera resmål under resan

I sommar är det upplevelser som står i centrum. En färsk Novus-undersökning som resebyrån Ticket har genomfört visar att svenskarna är självständiga resenärer med en stor upptäckarlust. Utflykter, rundresor och hyrbilar är högt prioriterat. 38 procent av svenskarna uppger att de vill resa runt på egen hand och upptäcka flera resmål eller länder under en och samma resa.

Kerela, Munnar

Kerela, Munnar

Tiden då ett fint hotell och en långgrund sandstrand var själva målet med resan är förbi. Nu reser svenskarna i syfte att uppleva och utforska snarare än att ligga på en och samma strand och solstol i en eller två veckor. I Tickets Novus-undersökning uppger 29 procent av svenskarna att de föredrar att resa runt på egen hand och upptäcka flera resmål under en och samma resa. Nio procent nöjer sig inte bara med att upptäcka flera resmål, de vill dessutom besöka flera länder.

– Vi märker att svenskarna har ändrat resmönster på senare tid. Standardfrågorna är inte längre hur långt det är från hotellet till stranden eller hur varmt det är i vattnet. Nu är resenärerna mycket mer nyfikna på vad det finns för utflykter, sevärdheter och evenemang både på resmålet och på andra närliggande orter, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Upptäckarlusten är störst bland de yngre resenärerna. Hela 47 procent av 18–29-åringarna svarar att de föredrar att resa runt på egen hand och utforska flera resmål eller länder under en och samma resa. Även om upptäcktsresandet inte är lika utbrett bland pensionärerna, så finns det en upptäckarlust även där. Var fjärde 65–79-åring föredrar arrangerade rund-/temaresor och var femte föredrar att resa runt på egen hand.

– Det nya resesättet beror dels på att svenskarna har blivit mer resvana, men också på att 80-talisterna blivit mer reslystna och köpstarka. 80-talisterna beskrivs ofta som rastlösa och orädda, uppslukade av oändliga möjligheter och livrädda för att missa något nytt, kul och spännande. Dessa karaktärsdrag visar sig även i deras resvanor, säger Maria Gertell.

62 procent av svenskarna föredrar att bo på samma hotell och resmål, men gör gärna dagsutflykter till andra närliggande resmål. Det kan förklara den stadiga ökningen av biluthyrningar som Ticket märkt av de senaste åren.

 

Källa: Ticket 

Lämna ett svar