Så surfar vi under semestern

Olika söksajter på nätet har ersatt turist foldrar och resehandböcker, när det kommer till att hitta information om semesterdestinationer. Det visar en undersökning som Eniro genomfört. Man har tittat på svenskars sökvanor på nätet. I första hand använder vi nätet för att söka bra matställen, vägbeskrivningar och sedvärdheter på våra resor

Vädret styr det mesta, inklusive vad svenskarna söker efter på nätet.  Enligt undersökningen väljer fler att söka efter shopping och resor vid dåligt väder medan skinande sol ökar intresset för sökningar på sevärdheter, caféer och restauranger. Under de senaste soliga dagarna ökade exempelvis de mobila sökningarna på caféer och hamnkrogar med över hundra procent jämfört med annars hos Eniro. Resultatet visar också att mobilen inte bara används för att hitta det man behöver när man är på språng utan den allra vanligaste platsen är hemma i soffan.

Eniros undersökning visar att som för så mycket annat styr vädret även svenskarnas sökvanor.  Vid dåligt väder svarar 29 procent att de söker mer efter shopping, 28 procent att de söker mer efter resor och 26 procent att de söker mer efter öppettider.  Vid bra väder är det i stället sevärdheter (21 procent), restauranger och caféer (20 procent), uteliv (18 procent) som får en ökad sökfrekvens. Vädret påverkar i större utsträckning sökbeteendet hos kvinnor och yngre personer mellan 16-34.

–  Mobilen gör det enkelt att vara spontan och söka det man behöver där man är, oavsett väder. Den blir allt mer central för att hitta det vi vill ha och nu börjar vi bli så vana vid att använda mobilen att det är den vi använder även när vi är hemma, säger Mattias Wedar VD Eniro Sverige.

Soffan är surftronen

Enligt undersökningen är det fler som använder mobilen som främsta enhet att surfa med under semestern jämfört med resten av året. Vanligaste stället att surfa i mobilen är dock inte ute på språng utan hemma i soffan.På frågan var man har använt appar eller surfat med mobilen/surfplattan den senaste månaden svarar klart flest (58 procent) hemma i soffan.  På andra plats kommer på tåget, på bussen eller i bilen (42 procent) medan den tredje vanligaste plasten finns i hemmet även den, nämligen i sängen (40 procent). Kvinnor surfar mer än män på samtliga dessa platser.

*) Undersökningen är genomförd av TNS Sifo i deras slumpmässigt rekryterade webbpanel. Panelen består av personer mellan 16-79 år. Totalt har 1073 personer svarat på undersökningen som genomfördes i juli.

 

 

Källa:Eniro

 

 

Lämna ett svar